عوارض استفاده از دستگاه زردی نوزاد

عوارض استفاده از دستگاه زردی نوزاد و راهکار کاهش آن

فتوتراپی چه عوارضی دارد؟

یکی از مهم ترین مسائل والدین در درمان زردی در زمان اجاره دستگاه زردی یا اجاره دستگاه فتوتراپی توجه به عوارض فتوتراپی است. فتوتراپی نیز مانند هر روشِ درمان دیگر می‌تواند عوارضی داشته باشد که با توجه و رعایت یکسری از نکات می‌توان این عوارض را کاهش داد و مانع از آسیب به نوزاد شد. از آنجا که فتوتراپی راهی است برای کاهش میزان بیلی روبین می‌تواند باعث ایجاد تغییراتی در بدن نوزاد شود و احتمال بروز برخی موارد در نوزاد کاملا دور از انتظار نیست.

عوارض استفاده از دستگاه زردی نوزاد

عوارض فتوتراپی به عوامل مختلفی بستگی دارد:
• انرژی نور لامپ یا طول امواج نور
• فاصله بین نوزاد و لامپ فتوتراپی
• مدت زمانی که پوست نوزاد در معرض نور قرار می‌گیرد
بدانید که در طول استفاده از دستگاه زردی نوزاد، بیلی روبین خون مرتب اندازه گیری می‌شود. و زمانی که به حدی برسد که خطر ضایعات مغزی برطرف می شود، فتوتراپی نیز قطع می‌گردد.

غیر از تنوع عملکردی تجهیزات درمانی موجود در بازار، دستگاه‌های فتوتراپی از نظر منبع انتشار نور در دو نوع فلورسنت و ال ای دی وجود دارند که این دو را بررسی می‌کنیم.

عوارض دستگاه زردی فلورسنت


از دستگاه‌ها با لامپ فلورسنت بیشتر در گذشته استفاده می‌کردند. لامپ‌های فلورسنت می‌توانند با طول موجی که دارند زردی را درمان کنند اما اشعه مضر فرابنفش نیز تولید می‌کنند که برای چشم بچه ضرر دارد البته در بعضی از این نوع دستگاه‌ها از فیلترهای مخصوصی استفاده می‌شود که تا حدودی اشعه مضر را فیلتر می‌کند و از عوارض می‌کاهد اما به همان میزان هم از اثر بخشی نور کاسته می‌شود و طول درمان را زیاد تر می‌کند.و این که لامپ‌های فلورسنت در حین کار گرما و حرارت نیز تولید می‌کنند و شدیدا داغ می‌شوند به گونه‌ای که ممکن است پوست را دچار سوختگی کند در نتیجه برخورد آن با پوست کودک که گاها بر اثر شکستگی لامپ‌ها رخ می‌دهد به شدت خطرناک است .

عوارض دستگاه فتوتراپی ال ای دی


بر خلاف لامپ‌های فلورسنت، لامپ‌های ال ای دی به هیچ عنوان اشعه فرابنفش تولید نمی‌کنند چرا که اساسا در تولید نور متفاوت عمل می‌کنند یعنی یک نوع دیود هستند که اشعه نورانی با عبور جریان برق از درونشان تولید می‌شوند بنابراین تابش نور آنها بر بدن نوزاد به هیچ عنوان عوارض ندارد. و هم چنین تولید گرما نمی‌کنند پوست کودک از خطر سوختگی مصون است .

از مهم ترین عوارض فتوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
• شل شدن مدفوع و اسهال
• بثورات روی شکم
• تب یا افزایش درجه حرارت بدن
• کاهش آب بدن نوزاد
• لرز
• تیره یا برنزه شدن رنگ پوست به دلیل تابش نور به بدن نوزاد
• آسیب های چشمی ناشی از اشعه های مضر
• انسداد بینی به خاطر پوشاندن چشم ها
• آسیب به اندام تناسلی نوزاد در صورت عدم پوشاندن
و هم چنین محققان با بررسی روی نوزادان و ارتباط میان کاهش سطح سرمی کلسیم و فتوتراپی به این نتیجه رسیدند که فتوتراپی می تواند باعث کاهش سطح سرمی کلسیم و هیپوکلسمی در نوزاد به ویژه نوزادان نارس شود.

از آنجا که فتوتراپی یک روش شایع برای درمان زردی نوزاد است برای کاهش عوارض فتوتراپی و عدم آسیب به نوزادان می‌توان با رعایت نکات ایمنی حین درمان از بروز آنها جلوگیری کرد .


چگونه عوارض فتوتراپی را کاهش دهیم؟

عوارض فتوتراپی نوزاد
عوارض فتوتراپی نوزاد


بهتر است برای کاهش عوارض فتوتراپی

  • استفاده از روش فتوتراپی را زمانی به کار ببرید که بدون آن، درمان در زمان کوتاه اتفاق نمی افتد زیرا زردی در بیشتر موارد نیاز به درمان خاصی ندارد و بدون درمان نیز می‌تواند برطرف شود مگر این که پزشک تشخیص دهد.
  •  یکی از مشکلات و عوارض فتوتراپی کم آبی است در صورتی که با شیردهی مکرر مادر به نوزاد می توان از کم آبی جلوگیری نمود و به بهبود سریعتر نوزاد کمک کرد به این ترتیب مدت زمان استفاده از فتوتراپی نیز کاهش پیدا می‌کند. کم آبی به علت افزایش دفع ادرار جهت دفع بیلی روبین از بدن نوزاد به وجود می آید و شیردهی می تواند به آن کمک زیادی نماید.
  •  شیردهی منظم و با فواصل زمانی کم می تواند اثراتی که نور و گرما روی بدن نوزاد دارد را کاهش دهد.از آنجا که بیلی روبین های خرد شده توسط نور از طریق کبد دفع می‌شود ممکن است میزان ادرار و مدفوع نوزاد افزایش یابد. با شیردهی می توان به دفع بیلی روبین و کاهش اثرات و عوارض فتوتراپی کمک کرد.
    در هنگام فتوتراپی میزان بیلی روبین ها در مدت سه روز تقریبا به نصف مقدار اولیه کاهش پیدا می کند.
  • برای کاهش آسیب های چشمی باید از چشم بند مناسب استفاده شود اما این چشم بند باید استاندارد باشد به گونه ای که باعث انسداد مجاری تنفسی نوزاد نگردد. اشعه‌های مضر دستگاه زردی نوزاد می‌تواند به چشم نوزاد آسیب برساند. اما استفاده از چشم بند ضد نور چشمان نوزاد را از این اشعه‌ها محافظت می‌نماید. این چشم بندها باید آنتی باکتریال باشند تا باعث ایجاد حساسیت در نوزاد نشوند. برای محافظت از اندام دیگر از شورت ضد نور استفاده نمایید.

در صورتی که برای استفاده از دستگاه زردی نوزاد و جلوگیری از عوارض فتوتراپی نیاز به مشاوره دارید با ما در شرکت مان آماده مشاوره دادن به شما عزیزان هستیم .

سوالات متداول درباره عوارض استفاده از دستگاه زردی نوزاد:

چه کارهایی که باعث بیشتر شدن زردی نوزاد می شود؟

گرم نگه داشتن بیش از اندازه نوزاد، استفاده داروهای گیاهی به صورت سرخود، استفاده از لامپ مهتابی باعث میشود زردی نوزاد تشدید یابد.

چگونه خودمان متوجه شویم زردی نوزاد بهتر شده است؟

اگر پوست را فشار بدهید و زرد شود، احتمالاً کودک شما زردی خفیف دارد. اگر کودک شما زردی نداشته باشد، رنگ پوست او برای لحظه ای کمی روشن تر از رنگ طبیعی پوست به نظر می رسد. کودک خود را در روشنایی مناسب و ترجیحا در نور طبیعی روز معاینه کنید.

4.2/5 - (16 امتیاز)
موضوعات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *