چه زمانی زردی خطرناک است؟

چه زمانی زردی نوزاد خطرناک است؟

یکی از موارد شایع نوزادان، عارضه زردی است؛ می توان گفت تقریبا 60 درصد نوزادان با وزن طبیعی و 80 درصد نوزدان نارس در هفته اول بعد از تولد دچار عارضه زردی می شوند.

علت آن جوان بودن کبد برای دفع و تجزیه بیلی روبین های اضاقی تولید شده از گلبول های قرمز پیر است. چون کبد قادر نیست این بیلی روبین ها رو دفع کند، سطح بیلی روبین جمع شده زیر پوست بالا می رود و نوزاد دچار زردی می شود.

البته دو نوع زردی وجود دارد زردی فیزیولوژیک و زردی پاتولوژیک؛ که زردی نوع فیزیولوژیک معمولا از روز دوم و سوم به بعد تولد شروع می شود و به حداکثر میزان خود می رسد و بعد از چمد روز به تدریج کاهش می یابد و معمولا خطری برای سلامت شیرخواران سالم و کامل ندارد.

زردی پاتولوژیک هم نادر است و در اثر بیماری کبدی یا ناسازگاری خونی نوزاد با مادر ایجاد می شود، عموما شدیدتر و خطر ناک تر است.

اما سوال مهم این است که درجه زردی نوزاد چقدر باید باشد؟، درجه زردی نوزادان در چه محدوده‌ای خطرناک است؟، درجه طبیعی زردی نوزاد تا چقدر است؟ بیشتر از چه حدی شود باید درمان را از پیش گرفت؟

در این مقاله درجه خطرناک زردی را مشخص می کنیم و کارشناسان ما می توانند در این زمینه به شما مشاوره بدهند و برای اجاره دستگاه زردی در تهران آماده ارائه خدمت هستند.

زردی نوزاد چه زمانی خطرناک است؟

چه زمانی زردی نوزاد خطرناک است
چه زمانی زردی نوزاد خطرناک است؟

اگر نوزادتان تازه متولد شده و سفیدی چشم او و قسمت‌هایی از بدنش مایل به رنگ زرد است، حتما به متخصص کودکان مراجعه کنید. چرا که احتمال دارد نوزادتان دچار زردی باشد.
پزشک با روش های اندازه گیری و گرفتن آزمایش خون، میزان زردی را مشخص می کند.
این نکته را بدانید که درجه زردی نوزادان در روز های ابتدایی تولد به دلیل سطح بالای بیلی روبین خون تغییر می نماید. با توجه به روز هایی که از تولد نوزاد می گذرد سطح بیلی‌روبین خون و شدت آن اندازه گیری می شود.

به طور کلی درجه خطرناک زردی در نوزاد بستگی به سن، وزن، نارس يا به‌موقع دنيا آمدن او دارد.

به طور مثال اگر نوزاد در 24 ساعت اولیه تولد باشد و میزان بیلی‌روبین بالا‌تر از 5 درجه، این مقدار غیر‌عادی است و حتما باید برای درمان آن اقدام شود. در صورتی که این میزان برای روز‌های دیگر پس از تولد طبیعی است و در روز های دوم تا چهارم اگر عدد زردی به 7 تا 8 برسد، غیر‌عادی است.
یا اگر به طور دقیق تر مثال بزینم می توان گفت، نوزادی را در نظر بگیرید که وزن او سه و نیم یا چهار کیلوگرم است و به طور کامل یعنی بعد از 9 ماه کامل به دنیا آمده، اگر میزان بیلی‌روبین او 12 باشد، این یک مقدار عادی است و مشکلی ایجاد نمی کند. در صورتی که این مقدار یعنی میزان بیلی‌روبین 12،13،14 برای نوزاد دو کیلوگرمی که نارس به دنیا آمده، خطرناک است.

به طور کلی معمولا در روز‌های پس از تولد اعداد 13 تا 14 و 15 تا 17 زردی برای بچه‌ها خطرناک و نگران‌کننده است.
در نوزادان طبیعی، آخرین و شدید‌ترین درجه زردی 25 است.

یکی از پزشکان متخصص اطفال در مورد درجه زردی بچه ها این طور اظهار کرده است که:

در صورتی که درجه زردی نوزاد در روز های سوم تا هفتم بعد از تولد عدد 15 تا 16 را نشان دهد، باید به پزشک مراجعه کنید و او را بستری نمایید. در صورتی که پزشک نوزاد روش فتوتراپی را برای درمان نوزاد تشخیص دهد، باید به توصیه پزشک عمل کرده تا بیماری او برطرف شود. اما اگر درجه زردی نوزاد بسیار بالا باشد و دستگاه فتوتراپی جوابگوی درمان زردی نوزاد نباشد، باید خون نوزاد تعویض شود.

زردی برای چه نوزادانی خطرناک است؟

بعض از نوزادان به دلایلی ممکن است بیشتر زردی در آن ها دیده شود، والدین باید این آمادگی را داشته باشند تا با مشاهده اولیه علائم سریع به پزشک مراجعه کنند.
نوزادانی که شرایط زیر را داشته باشند به احتمال بیشتری زردی می گیرند:
• نورادانی که خواهر یا برادرشان قبلا” زردی داشته است.
• کودکانی که در زمان تولد دچار خونمرگی شده اند.
• نوزادانی که نارس به دنیا آمده اند.
• کودکانی که دچار بیماری های خاص ژنتیک، کم کاری تیروئید هستند.
• نوزادانی که گروه خونی شان با مادرشان ناسازگار است.( اگر مادر دارای گروه خونی 0 یا RH منفی باشد، ممکن است، با گروه خونی بچه سازگار نباشد.)

علائم زردی خطرناک برای نوزاد

با مشاهده هر کدام از علائم زیر در نوزاد حتما به پزشک کودک مراجعه کنید:

علائم زردی خطرناک برای نوزاد
  • وجود زردی از زانو به پایین
  • وجود تب همزمان با زردی
  • بیحالی و خوب شیر نخوردن
  • زمانیکه نوزاد نسبت به قبل خواب آلوده تر است و سخت از خواب بیدار می‌شود
  • تحریک پذیری و بیقراری
  • قوس دادن به بدن و سر

درکل هرچه عدد زردی بالاتر و سن کودک به روز کمتر باشد نیاز به بررسی و درمان بیشتر است. 

سوالات درباره درجه خطرناک زردی نوزاد:

زردی نوزاد یک ماهه، خطرناک است؟

در مواردی که زردی طول می کشد باید توسط پزشک آزمایش زردی تکرار شود و علاوه بر آن باید ادرار و تیروئید هم چک شود. اگر تمام آزمایشات نرمال باشد جای نگرانی وجود ندارد و گاهی ممکن است تا 2 ماهگی هم کمی زردی باقی بماند.

زردی نوزاد چقدر طول میکشد؟

مدت زمان ابتلا به زردی در نوزادان، بستگی به شدت و علت ایجاد کننده ی آن دارد. (معمولا بین ۳ تا ۱۰ روز) نوزادانی که چندین روز پس از تولد دچار زردی می شوند، معمولاً فقط به نظارت دقیق نیاز دارند. این نوزادان معمولاً نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارند. اگر میزان بیلی روبین کودک زیاد است، ممکن است برای چند روز تحت درمان با فوتوتراپی قرار بگیرد.

برای رفع زردی نوزاد چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

یکی از کارهایی که مادران می توانند انجام دهند، شیر دهی مکرر و زیاد نوزاد است. تغذیه منظم و مناسب نوزاد موجب می شود که دفع مدفوع نوزاد زیاد شود و بیلی روبین (عامل زردی) بیشتری از بدن نوزاد خارج شود. مادران باید در حدود 8 تا 12 بار در شبانه روز به فرزنشان شیر بدهند

4.5/5 - (45 امتیاز)
موضوعات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *